Att dansa Linedance är en drog. Dansandet skapar en naturlig kick som ger en emotionell och psykisk välbehagskänsla. Det kan hjälpa dig att finna kärlek, lycka och spänning. Men det viktigaste av allt, den ger dig en möjlighet att fly från verkligheten. Vad är det för fel med det då? Jag kan inte sluta. Och vad gör det mig till? Jag är en linedancemissbrukare. Det finns ingen hopp för mig, men jag kan kanske fortfarande rädda dig. Först måste du lära dig känna igen symptomen.

Psykiska symptom kan variera beroende på längd och omfattning av  missbruket.

  1. Känner du att du behöver dansa upprepade gånger? Har dina kvällar utanför hemmet ökat från en gång/vecka till tre eller mer? Är du driven av att låsa upp dig för hela helgen iväg från allt utom mat, dryck och linedance? Kör du flera timmar, kanske även dagar för att få din kick av Linedancekurser för din älsklingsinstruktör?

  1. Spenderar du stora summor pengar för att kunna hålla på med ditt dansande? Lektioner, boots, och danshelger - struntar du i att betala andra räkningar för att finansiera ditt dansande? Är ditt arbete bara något du gör för att kunna betala för ditt dansande?

  1. Fortsätter du att dansa trots att du har fått allvarliga kroppsliga besvär? Ryggvärk, trasiga ligament, ledvärk och kramp i musklerna. Haltar du till din linedancekurs och tar ledigt från ditt arbete så att kroppen ska få vila så du orkar dansa igen nästa kväll?Har ditt dansande gjort dig beroende av andra droger? Använder du liniment, antiinflammatoriska preparat, treo, alvedon, varmvattenflaskor och ispåsar mer ofta?

  1. När danställena är stängda får du då plötsliga behov att dansa som bara kan bli tillfredställt genom att dansa ensam i mörkret i ditt vardagsrum? Har du någonsin dansat till hissmusik eller i snabbköpet? Har du satt upp speglar överallt i ditt boende så att du kan träna på dina kroppsrörelser? Tränar du AppleJacks när du köar på banken?Du märker att du inte kan slappna av så du har börjat ta lektioner i hip-hop, jazz och balett för att tillfredställa dina behov. Har du planerat din semester så att du är i närheten av ställen där du kan dansa Linedance?

  1. Har du spolat alla dina "gamla" vänner och nu bara umgås med folk som delar ditt intresse för dansen? Smiter du från släktmiddagar så att du inte kommer för sent till dina danslektioner? Döljer du för din familj att du dansar 5 dar i veckan för att  "de förstår i alla fall inte"? När du lägger på telefonen avslutar du då med att säga "cha-cha" istället för hej då?

  1. Innehåller din garderob enbart kläder som är bekväma att dansa i? Äger du mer än en cowboyhatt och fler än ett par boots? Är det fransar, conchos eller fjädrar på någon av dina skjortor? Vet du vad namnen Stetson, Kippy, Evenin´Star och Bloch betyder? Är ditt vardagsrum fullt med dansvideor och CD-skivor med linedancmusik på? Prenumerar du bara på tidningar som Linedancer Magazine och 5678 Country? Har du orden "Jag är en linedancare" på din bil? Innehåller din e-postadress eller hemsida ord som har med dans att göra? Har du en tatuering som har med dans att göra på din kropp?

  1. Har du någonsin offrat en viktig relation, ett bättre jobb, en utbildning eller karriär eftersom det har krockat med ditt dansschema? Har du någonsin gjort slut med någon för att han/hon inte hade taktkänsla? Tanken på att lämna din linedancklubb finns inte. Är du ledsen när din danstermin är över?

  1. Stannar du uppe senare och senare, långt efter normalt sängående? Använder du kaffe för att hålla dig vaken och igång? Undviker du dina dagliga sysslor för att orka med dansandet? Är du så långt ifrån verkligheten så dina vänner måste skrika 5-6-7-8 för att få din uppmärksamhet?

De första fyra symptomen är endast varningsignaler men om du bekänner även punkterna 5, 6, 7 och 8 är du en fullfjädrad linedancemissbrukare. Du behöver fler och fler nätter med dans och du letar efter svårare och svårare danser. Tush Push räcker inte längre till, även Chill Factor har tappat sin betydelse. Du behöver de senaste danserna och stannar uppe sent och kollar på internet om du kan hitta några nya danssteg. Du grälar med vänner angående om steg 4-8 är två coaster steps eller två sailor steps. Du vet vad ett coasterstep och ett sailorstep är.

Förhoppningsvis är du endast på "användar"-stadiet. Men akta dig - du kan bli en "påtryckare" snart. Tar du med dig dina favorit- CD på evenemang för säkerhets skull i fall att DJ:n inte har dom? Skriver du ner fler än 20 danser på önskelistan som du bara "måste" få dansa för att inte bli deprimerad? Står det "Dansa eller dö!"på din T-shirt? Bjuder du in nya vänner till dina danskvällar med en baktanke om att lura in dom i klubben? Lever du efter mottot " Ju fler vänner du kan bo tillsammans med på hotellrummet, desto billigare blir danshelgen"?

Jag hoppas att jag har räddat några av mina läsare från denna hemska olycka som nu kontrollerar mitt liv. Jag är en botad linedancemissbrukare.

På gång

söndag 5 december
14:00 - 19:30
Danskurser enligt schema
torsdag 9 december
18:00 - 19:30
Danskurser enl schema - Endast Nybörjare Line Dance
söndag 12 december
16:00 - 19:30
Endast Line- och Round Dance kurser
tisdag 28 december
13:00 - 17:00
Mellandagsdans Round Dance
tisdag 28 december
18:00 - 22:00
Urbans Line Dance Party
fredag 3 juni
00:00 - 00:00
Svenska Square Dance Convention 2022
lördag 4 juni
00:00 - 00:00
Svenska Square Dance Convention 2022
söndag 5 juni
00:00 - 00:00
Svenska Square Dance Convention 2022
måndag 6 juni
00:00 - 00:00
Svenska Square Dance Convention 2022
torsdag 7 juli
00:00 - 00:00
European Square & Round Dance Convention 2022

Gästbok

Ulla
Squaredans hela Coronatiden.
Jag och Nisse har ända sedan Mars månad förra året utnyttjat de generösa erbjudandet från caller över hela världen att dansa virtuellt via Zoom. Vi har också kunnat dansa till flera svenska caller, t ex våran Lasse som callat C1 och C2. Vi har till och med kunnat gå kurser på olika nivåer ända från Basic till C3b. Tyvärr har vi en lektion i C3b just 7 augusti så vi inte kan vara...
tisdag, 06 juli 2021
Marie Andre
Wenngarn
Jag o Susanne från Väsby vill bara tacka för härliga tisdagskvällar med linedance på Wenngarn. Det har varit superskoj o fint väder (även att det regnade en liten stund innan starten 30/6). Så bra arrangerat.....
onsdag, 26 augusti 2020
Urban Danielsson
Wenngarn 2020
Ni har väl kikat in på alla de videos från "Hela Norden dansar Line Dance på Wenngarn! Härliga tisdagskvällar!
torsdag, 02 juli 2020