Oavsett om det är "Achy-Breaky", "Boot Scoot" eller "Tush Push", så finner många äldre vägen till bättre hälsa genom linedansen. För många är inte dansen enbart fysisk träning utan har en social funktion också. Shirley Oram, en bibliotekarie i Kanada säger: "Det är super - i första hand som motion, men jag gillar också att komma ut och må bra bland mina vänner."

Rejäl motion såsom linedans för att stärka kroppen är mycket viktigt för äldre människor, säger Don Paterson, forskningschef på University of Western Ontario, Kanada. Det går att förbruka energi på lättare "vanligdags" aktiviteter, t ex att ta trappan i stället för hissen, men dessa har mest verkan på hälsan för de som är mellan 30 - 50 år, säger han. "Stora efterforskningar visar på att de som är mer aktiva drabbas mindre av sjukdomar såsom diabetes och hjärtsjukdomar."

Linedans är mycket roligt, men inte nödvändigtvis enkelt, säger Shirley Oram. "Det kan vara tröttande. I början så sa jag; en timme är inte mycket! Men efter en timme så känns det i bena. Jag kan verkligen rekommendera detta som ett riktigt gymnastikpass, mycket mer uppbyggande än att bara gå."

Och så är det, motion som bygger upp kroppen för att hindra att allmäntillståndet försämras och att vår motståndskraft blir sämre - vi förlorar en procent av vår egen muskelvävnad varje år från 30 års ålder till 60, och två till fyra procent för varje år därefter - är nyckeln till att få behålla vår självständighet att klara oss på egna ben längre. "En 65-årig man som klipper gräset med sin motordrivna gräsklippare använder sig av 75 % av sin totala kondition, samma som en ung person skulle göra på lunchtimmen under ett arobicspass", säger Paterson. "Fysiska aktiviteter blir för tröttsamma, så människor slutar att utföra dem." Resultatet blir ofta att de blir beroende av omvårdnad.

Linedans ger inte endast den fysiska, arobiska motionen som seniorer behöver, utan minskar också oro och depressioner, tillägger Paterson. En åttaårig studie av American National Institute of Mental Health på 1 900 kvinnor, fann att de som aldrig motionerade hade mer än den dubbla risken att komma in i depressioner, än de som var fysiskt aktiva.

Även om aktiviteter såsom linedans anses av några att även kunna förbättra minnet, säger Paterson, "att det inte finns något riktigt bevis att aktiva människor har bättre för att minnas saker när de blir gamla." Men Mary Kersel, en pensionerad sjuksköterska som har dansat linedans en gång i veckan under de senaste två åren, hävdar att det gör något åt hennes minnesförmåga. "Linedans kräver koncentration och får hjärnan att arbeta. Det stimulerar minnet", säger Kersel.

Denna artikel är hämtad från HealthWay i Kanada och är skriven av Kirsteen MacLeod.

På gång

söndag 5 december
14:00 - 19:30
Danskurser enligt schema
torsdag 9 december
18:00 - 19:30
Danskurser enl schema - Endast Nybörjare Line Dance
söndag 12 december
16:00 - 19:30
Endast Line- och Round Dance kurser
tisdag 28 december
13:00 - 17:00
Mellandagsdans Round Dance
tisdag 28 december
18:00 - 22:00
Urbans Line Dance Party
fredag 3 juni
00:00 - 00:00
Svenska Square Dance Convention 2022
lördag 4 juni
00:00 - 00:00
Svenska Square Dance Convention 2022
söndag 5 juni
00:00 - 00:00
Svenska Square Dance Convention 2022
måndag 6 juni
00:00 - 00:00
Svenska Square Dance Convention 2022
torsdag 7 juli
00:00 - 00:00
European Square & Round Dance Convention 2022

Gästbok

Ulla
Squaredans hela Coronatiden.
Jag och Nisse har ända sedan Mars månad förra året utnyttjat de generösa erbjudandet från caller över hela världen att dansa virtuellt via Zoom. Vi har också kunnat dansa till flera svenska caller, t ex våran Lasse som callat C1 och C2. Vi har till och med kunnat gå kurser på olika nivåer ända från Basic till C3b. Tyvärr har vi en lektion i C3b just 7 augusti så vi inte kan vara...
tisdag, 06 juli 2021
Marie Andre
Wenngarn
Jag o Susanne från Väsby vill bara tacka för härliga tisdagskvällar med linedance på Wenngarn. Det har varit superskoj o fint väder (även att det regnade en liten stund innan starten 30/6). Så bra arrangerat.....
onsdag, 26 augusti 2020
Urban Danielsson
Wenngarn 2020
Ni har väl kikat in på alla de videos från "Hela Norden dansar Line Dance på Wenngarn! Härliga tisdagskvällar!
torsdag, 02 juli 2020