Här följer texten från en artikel gällande Linedans som publicerade i tidningen Må bra - nr 3/99.

Jag dansade mig fri från min benskörhet

Att dansa line dance är både nyttigt och roligt, försäkrar Anna-Greta Lassinantti. Genom dansen blev hon på rekordtid fri från sin benskörhet.

Läkarsekreteraren Anna-Greta Lassinantti, 46, bor i Umeå och är sjukpensionär sedan tre år tillbaka. En inflammatorisk tarmsjukdom har gjort att hon varit tvungen att äta kortison under många år. Eftersom kortisonbehandling kan öka risken för benskörhet skrev Anna-Gretas läkare för fyra år sedan en remiss för bentäthetsmätning. Undersökningen visade att hon förlorat 25 procent av benmassan i lår­benshalsen. Dessutom var en av ryggkotorna väldigt svag.

 - Jag blev inte förvånad, jag var ju förvarnad, säger Anna-Greta. Hon blev inte heller sär­skilt bekymrad.

 - Jag visste ju vad jag behövde göra för att bli bättre. Att motion hjälper och att det nu var helt upp till mig själv.

 Anna-Greta hade aldrig varit road av motion, men nu började hon med regelbundna prome­nader. Hennes målsättning var att promenera en timme varje dag, men i början blev det inte så mycket. Eftersom hon hade förlorat så mycket benmassa var hon tvungen att ta det försiktigt.

Vid en kontroll efter ett år märktes en viss förbättring. Efter ytterligare ett år stod det klart att Anna-Greta var på rätt väg. Men den stora förbättringen kom först sedan Anna-Greta börjat med line dance. Det är en country and western-dans, med inslag av bland annat cha-cha, vals, bugg och polka. När Anna-Greta dansat line dance i ett år vi­sade en mätning att hon var helt återställd i lårbenshalsen. Dessutom hade benmassan i ryggraden ökat med 6 procent. Ett resultat som väckte sensation i läkarkretsar. Själv gladdes Anna-Greta inte bara åt att hon kommit tillrätta med sin benskörhet. - På köpet hade jag fått bättre kondition. Och det är roligt att dansa. Jag kan hålla på i flera timmar utan att märka hur tiden går. Idag är Anna-Greta instruktör i line dance-föreningen Burning Heels hemma i Umeå. Föreningen är mycket aktiv och arrangerar bland annat friskvårdskurser där anställda från stadshuset, polishuset, försäkringskassan och arbetsförmedlingen får lära sig line dance på betald arbetstid. Personalklubben på uni­versitetssjukhuset har också startat en line dance-grupp.

Av Carin mannberg-Zackari

På gång

tisdag 15 juni
18:00 - 19:30
Öppen LINE DANCE - Wenngarn, Sigtuna
söndag 20 juni
13:30 - 16:15
Line Dance kurser på Kvarngården i Knivsta
tisdag 22 juni
18:00 - 19:30
Öppen LINE DANCE - Wenngarn, Sigtuna
tisdag 29 juni
18:00 - 19:30
Öppen LINE DANCE - Wenngarn, Sigtuna
tisdag 10 augusti
18:00 - 19:30
Öppen LINE DANCE - Wenngarn, Sigtuna
tisdag 17 augusti
18:00 - 19:30
Öppen LINE DANCE - Wenngarn, Sigtuna
tisdag 24 augusti
18:00 - 19:30
Öppen LINE DANCE - Wenngarn, Sigtuna
lördag 2 oktober
14:00 - 16:00
Line Dance Event - Ivonne Verhagen
söndag 3 oktober
14:00 - 16:00
Line Dance Event - Ivonne Verhagen
fredag 3 juni
00:00 - 00:00
Svenska Square Dance Convention 2022

Gästbok

Marie Andre
Wenngarn
Jag o Susanne från Väsby vill bara tacka för härliga tisdagskvällar med linedance på Wenngarn. Det har varit superskoj o fint väder (även att det regnade en liten stund innan starten 30/6). Så bra arrangerat.....
onsdag, 26 augusti 2020
Urban Danielsson
Wenngarn 2020
Ni har väl kikat in på alla de videos från "Hela Norden dansar Line Dance på Wenngarn! Härliga tisdagskvällar!
torsdag, 02 juli 2020
Carina Boström
dans
halloj Här hemma dansar jag o Annika H för fullt på hennes lunch. 2 danser är klara dom andra 2 improver funkar stegen men inte till musiken då man inte har nån som hojtar restart o tag ?? . ha det så gott alla o håll er på avstånd. kram Carina
fredag, 03 april 2020

Login medlemmar