Du behöver inte fastna på löpbandet eller i bänkpressen för att komma i form. Det finns roligare sätt. Här är några anledningar till att börja dansa:

Förbättrar konditionen. Dans blir ofta en typ av intervallträning. Man lär sig delar ur en koreografi och kör sedan hårt med den innan man stannar upp och lär sig nästa. Att dansa är att vara i rörelse hela tiden just för att få bra konditionsträning.

Motorik och koordination. Dansen utvecklar hjärnans förmåga att styra kroppen då du måste lära dig att följa olika koreografier i takt med musiken. Förmågan att göra rörelser i "diagonaler", att exempelvis använda höger ben och väster arm samtidigt, förbättras och det kan till och med utveckla ditt löpsteg (om du springer).

Formar ben och rumpa. Dans innehåller massor av olika steg och rörelser som ger bra benträning, både låren och rumpan får jobba väldigt hårt. En bättre träning för underkroppen är svår att hitta.

Rörlighet och kroppskontroll. Dynamisk rörlighet är något som är väldigt viktigt både för att klara av vardagen och för att klara olika typer av krävande idrotter eller styrketräning. I dansen får du rörligheten automatiskt då du rör dig i flera leder samtidigt, och i alla rörelseplan. Du jobbar också mycket med bålstabilitet och förbättrar därmed även din hållning.

Tränar upp spänsten. Alla riktningsförändringar stärker vaderna och förbättrar spänsten. Hälsenorna blir också vana vid en hög belastning och skaderisken minskas då vi blir vana med den "gummibandseffekt" som sker är en muskel först sträcks ut och sedan snabbt dras ihop.

Funktionell träning i rörelsekedjor. I dansen jobbar man i prinsip aldrig med isolerade röresler i bara en led utan jobbar hela tiden i längre rörelsekedjor. Träningen blir på så sätt mer funktionell, man tränar för att lära sig ett visst moment eller rörelse och så får man träningen "på köpet". Den är en alldeles ypperlig träningsform där du gör allt din kropp är gjord för att göra: böja, fälla, hoppa, pressa, rulla och så vidare.

Glädje för kropp och själ. Människan har ett inte behov av att röra sig, gärna till musik. Man fokuserar på nästa steg och tappar tid och rum, det blir nästan lite meditativt. Många mår bra av att röra kroppen i lite andra banor än vad den är van vid och våga släppa loss lite mer. Alla kan faktiskt dansa, det gäller bara att ta steget. Bokstavligen!