Här kommer kort historik om dansformen Charleston.

 

 

Historien om hur Charleston kom till som dans är höjt i dunkel ännu idag. Kom det från staden Charleston? Eller kom det med befolkningen från söder, som kallades Gullahs eller Geechies, som dansade Cakewalk - var det de som fick bollen att rulla?

Historien säger att Gullahs började sina danser tidigt på kvällen och dansade då Two-Step Vals och Schottis. Allt eftersom alkoholen gjorde sig gällande så började de improvisera med egna steg. Några påstår att det var från dessa steg som Charleston utvecklades.

En annan version säger att James P Johnson, som skrev många musikaler med Charleston toner, lyckades att skapa en världsomfattande våg med Charleston dans 1923. Under 1921 skrev James P Johnson "Carolina Shout" och i de svarta områ­derna i New York dit sörlänningarna flyttade, dansade man till denna på kasino. De var människor från landet och dansade med fart och fläkt. När de tröttade på att dansa Two-Step och Schottis så skrek de: Låt oss återvända hem!" Detta innebar att det var dags att dansa ännu mer livfullt och med mycket stoj och skrik. Vid denna tid var Charleston bara några steg utan namn.

I oktober 1923 introducerade The Ziegfield Follies en dans som utstrålade den feberliknande rastlöshet som präglade denna era. Den var våldsam arobisk och liknade lite av de rituella danserna som utfördes i indianstammarna. Här fanns märkbara spår av de svartas inflytande i den amerikanska sällskapsdansen.

Sissle och Blake, författarna till "Shuffle Along", den första musikalen med svarta som kom upp på Broadway, skickade en ung, svart pojke till producenten, Ned Wayburn, som repeterade med The Follies. Pojken utförde de steg som senare blev de steg som karaktäriserade Charleston. Wayburn använde dessa steg som grunden till den nya dansen där Sissle och Blake skrev musiken. När dansen kom ut blev det nästan ett upplopp. Den blev en del av de stora tävlingarna och som maratondans - som kunde räcka ända upp till 90 timmar.

 

Danslärare såg genast möjligheten till en succé för sällskapsdansen och tog ner den från scenen, gjorde några ändringar som kombinerade "flaxandet" och "lyftandet". Inom kort så utförde alla sparkarna, kroppsrörelserna och skrek: "Charleston .... Charleston!!!" Men trots spridande över världen förkastades dansen redan 1926, när en ny dans föddes - Black Bottom.

Efter sin korta levnadstid på 20-talet, återkom dansen på 50-talet. Charleston var en flexibel dans och kunde dansas solo, med en partner eller i grupp, och kunde på så sätt engagera alla. De som dansar Charleston idag känner att de är med och deltar i det glamourösa 20-talet.

Varifrån dansen kom är fortfarande obesvarat. Redan 1926 gjorde staden Charleston klart att den inte kom därifrån. Idag tror man att den kan härstamma från Frankrike.

 

På gång

torsdag 3 december
18:30 - 21:30
INSTÄLLD pga Corona - Kurser enl. schema
söndag 6 december
14:00 - 19:30
INSTÄLLD pga Corona - Kurser enl. schema
tisdag 29 december
12:00 - 17:00
ROUND DANCE - dansträning
tisdag 29 december
18:00 - 21:00
LINE DANCE - Mellandagsdans i Cabinen
lördag 16 januari
13:00 - 20:00
SQD - Västkustdans I Öster - INSTÄLLD
fredag 23 april
00:00 - 00:00
CRAZY DANCE WEEKEND
lördag 24 april
00:00 - 00:00
CRAZY DANCE WEEKEND
söndag 25 april
00:00 - 00:00
CRAZY DANCE WEEKEND
lördag 2 oktober
14:00 - 16:00
Line Dance Event - Ivonne Verhagen
söndag 3 oktober
14:00 - 16:00
Line Dance Event - Ivonne Verhagen

Gästbok

Marie Andre
Wenngarn
Jag o Susanne från Väsby vill bara tacka för härliga tisdagskvällar med linedance på Wenngarn. Det har varit superskoj o fint väder (även att det regnade en liten stund innan starten 30/6). Så bra arrangerat.....
onsdag, 26 augusti 2020
Urban Danielsson
Wenngarn 2020
Ni har väl kikat in på alla de videos från "Hela Norden dansar Line Dance på Wenngarn! Härliga tisdagskvällar!
torsdag, 02 juli 2020
Carina Boström
dans
halloj Här hemma dansar jag o Annika H för fullt på hennes lunch. 2 danser är klara dom andra 2 improver funkar stegen men inte till musiken då man inte har nån som hojtar restart o tag ?? . ha det så gott alla o håll er på avstånd. kram Carina
fredag, 03 april 2020

Login medlemmar