Här följer information för Dig som vill tävla i linedans. Kontakta Dina instruktörer om Du vill veta mera.

Att tävla i linedans innebär förutom bra kunskap i stegdefinitioner och teknik också att man är påläst avseende regelverket. Regelboken för Country & Western dans (som det egentligen heter) är ett häfte med ca 80 sidor fyllda med text avseende vad man får eller inte får göra. Nu kan detta låta väldigt jobbigt, men så är det inte. För det första så dansar vi mest bara linedans här i Sverige så vi kan ta bort hälften på en gång. För det andra tävlar de fl esta i endast en nivå inom linedans och inte i någon av de speciella andra grenarna såsom koreografi med mera och i ett nafs så har vi kanske endast 20 sidor kvar. PUH!

I linedans tävlar man vanligtvis i olika svårighetsklasser (Newcomber, Novice, Intermediate, Advanced) och grupperade i olika åldrar och kön. Killar och tjejer tävlar för det mesta var för sig. Åldersklasserna har namn såsom Teen (14-18 år), Adult (mellan 18-30), Crystal (30-40 år), Silver, Gold, Diamond m.fl . Varje nivå, kön och ålder har vanligtvis fem olika danser som ska dansas.

Teen (14-18 år), Adult (mellan 18-30), Crystal (30-40 år), Silver, Gold, Diamond m.fl . Varje nivå, kön och ålder har vanligtvis fem olika danser som ska dansas. De har olika musikstilar och i linedans är följande de vanligaste: Rise & Fall (ex. vals), Lilt (ex. polka eller swing), Smooth (ex. two-step), Cuban (ex. Cha Cha) och tillsist Funky (ex. Hip Hop). Nu behöver man som tävlande inte dansa alla utan kan endast nöja sig med fyra av dessa. Pris utdelas för respektive musikstil. Men vill man ha en riktig SM-titel krävs samtliga danser.

Bedömningen är dels på teknik och dels på utstrålning och inlevelse. Här följer några av de områden som domarna tittar på:

Basic Pattern: handlar om timing, rhythm, rörelse, ”golv-utrymme”, dansmönster, förmågan att ”tolka” dansrhytmen för att fånga dansens och musikens karaktär, och en del annat smått och gått.

Footwork: här visar man att man kan använda fötterna korrekt med rätta fotpositioner, att varje typ av steg använder rätt del av foten, att man byter vikt rätt, har rätt balans och att kroppen rör sig i rätt riktning i en fl ytande rörelse.

Turn Technique: att kunna hur alla vändningar i linedans ska utföras är viktigt. Under denna rubrik kontrollerar domarna t.ex. pivots, paddle turns, twist, monterey turns. Vändningarna ska utföras både mjukt och rytmiskt.

Framework: hållning och framtoning av de olika musikkategorierna i dansen, samt hur man använder sig av kroppens olika delar förutom fötterna.

Connection Technique: handlar dels om hur man kopplar ihop händer, kropp och takten i dansen, när dansen delas upp i olika faser. Handlar om hur man börjar och avslutar dansen m.m.

Style Technique: här gäller det att visa upp att man hanterar golvytan på rätt sätt, håller sig i linje och får kroppen att följa med mjukt i dansen. Det gäller också att visa att man kan ”presentera” dansen på ett rätt sätt i förhållande till musik och stämning. Hela dansen bedöms i ett sammanhang här.

Floor-craft: visar uppträdandet på dansgolvet och möjligheten att utnyttja sitt dansutrymme utan att störa de medtävlande.

Choreography: koreografin som visar variation och svårighetsgrad av dansrörelserna och positionerna. Ska bevisa att man är säker på rörelserna och att man kan väva samman dansens olika delar i ett fi nt dansmönster utan att egentligen ”stanna upp”.

Phrasing and Musical Interpretation: att förstå musikens uppbyggnad och struktur och överföra den till dansen för att hitta koreografens tolkning på ett överensstämmande sätt.

Ovanstående är övergripande punkter att tänka igenom när man ska tävla. Det innebär naturligtvis en hel del träning inför en tävling. Det kan verka både jobbigt och mycket men faktum är att vi gör det mesta av ovanstående redan på våra kurser utan att tänka på det. Vi försöker hittar vårt sätt att utföra och leva med i de olika danserna. Så det är bara att planera in när den första tävlingen ska ske.

En annan sak som också beskrivs detaljerat är klädsel. Här gäller det att vara noga och läsa reglerna noggrannt.