Dans på recept är en av de fysiska aktiviteter som kan erbjudas patienter. Att ordinera dans har gott vetenskapligt stöd. Det finns många studier som visar på positiva effekter vid fysiska och psykiska sjukdomstillstånd.

Sjukvårspersonal i Sverige skriver numera inte bara ut mediciner. En fysisk aktivitet kan också stå på receptet. Det ger rätt till en rabatterad aktivitet en gång i veckan under tre månader. Det kan förnyas för en ny tre månaders period.

Boken FYSS är grunden för ordination av fysiska aktiviteter. Det är en bok som innehåller beskrivningar av en mängd sjukdomstillstånd och rekommenderade aktiviteter. Dans rekommenderas för många sjukdomstillstånd. Till exempel när det gäller artros, klimakteriebesvär, hjärtrytmrubbningar, diabetes och benskörhet.

Det finns många vetenskapliga studier som visar att dansen har goda effekter.

Dans är väletablerat inom psykiatrin. Man arbeter med medvetandegörande dans. Dans har också visat ge goda effekter vi andra psykiska besvär, exempelvis stress. Rörelse till musik är välgörande.

När du rör dig frigörs endorfiner, man glömmer den egna kroppen och stimuleras psykiskt. De flesta tycker det är roligt även om man kan vara lite blyg i början. Man tappar lite självkontroll, bryr sig inte om att vara snygg eller perfekt och det kan behövas i vårt samhälle.

Musik gör att man orkar lite mer än annars. Det är därför dans ofta lyfts upp som en bra aktivitet för att hålla sig i form. All träning går ju ut på att gå lite över sina gränser och det blir lättare när man rör sig till musik.

Och rörelsen lönar sig. Dans ökar blodgenomströmningen, bentäthet och är bra för konditionen visar studier.

Finns det då något läge då man inte ska dansa? Ja,, alkolhol och dans är ju en vanlig kombination, men inte alltid så lyckad. Det är lätt att trampa fel om man har fått några glas i sig. Det gäller särskilt dem som redan har dåliga knän. Annars verkar dans vara en bra rörelseform för de flesta.

Tyvärr är det få som nappar. Det beror väl på att de som rekommenderas fysisk aktivitet ofta är personer som har varit inaktiva i hela livet. Då är det svårt att ändra livsstil.

Välkommen till Crazy Flutters och dans med oss!

På gång

torsdag 29 oktober
18:30 - 21:30
Kurser enl. schema
söndag 1 november
14:00 - 19:30
INGA KURSER idag
torsdag 5 november
18:30 - 21:30
Kurser enl. schema
söndag 8 november
14:00 - 19:30
Kurser enl. schema
torsdag 12 november
18:30 - 21:30
Kurser enl. schema
fredag 13 november
19:00 - 22:00
Fredagsmys - LINE DANCE med Dj: Urban Danielsson
söndag 15 november
14:00 - 19:30
Kurser enl. schema
torsdag 19 november
18:30 - 21:30
Kurser enl. schema
söndag 22 november
14:00 - 19:30
Kurser enl. schema
torsdag 26 november
18:30 - 21:30
Kurser enl. schema

Gästbok

Marie Andre
Wenngarn
Jag o Susanne från Väsby vill bara tacka för härliga tisdagskvällar med linedance på Wenngarn. Det har varit superskoj o fint väder (även att det regnade en liten stund innan starten 30/6). Så bra arrangerat.....
onsdag, 26 augusti 2020
Urban Danielsson
Wenngarn 2020
Ni har väl kikat in på alla de videos från "Hela Norden dansar Line Dance på Wenngarn! Härliga tisdagskvällar!
torsdag, 02 juli 2020
Carina Boström
dans
halloj Här hemma dansar jag o Annika H för fullt på hennes lunch. 2 danser är klara dom andra 2 improver funkar stegen men inte till musiken då man inte har nån som hojtar restart o tag ?? . ha det så gott alla o håll er på avstånd. kram Carina
fredag, 03 april 2020

Login medlemmar