Dans som friskvård

Dans är en bra motionsform men ger också så mycket mer för hälsan. Här hittar du blandad informationen kring dansens hälsobringande effekter.

Sprid dina goda vanor - dansa Dig lycklig!

Gillar du att dansa? Grattis i så fall!

Det finns nämligen forskare som menar att regelbunden dans leder till minskad stress och huvudvärk och gör oss gladare och piggare. Vissa påstår till och med att du får bättre självkänsla och blir bättre på att hantera vardagsproblem. Och mår du redan bra så kan du ju dansa bara för att det är så kul. 

Bjud upp någon eller ta dig en svängom helt för dig själv!

Dansa Dig frisk, glad och smart!

Dans har sedan urminnes tider varit en källa till kraft, inspiration och helande. Inom den medicinska forskningen har intresset för dans och hur dans påverkar oss exploderat de senaste 10 åren. Tack vare forskningsresultaten tycks tiden nu vara mogen för dansen att åter inta sin rättmätiga plats i våra liv - i skolor såväl som på arbetsplatser och inom vården.

Image

Dansens nytta bevisad

Dans på recept är en av de fysiska aktiviteter som kan erbjudas patienter. Att ordinera dans har gott vetenskapligt stöd. Det finns många studier som visar på positiva effekter vid fysiska och psykiska sjukdomstillstånd.

Sjukvårspersonal i Sverige skriver numera inte bara ut mediciner. En fysisk aktivitet kan också stå på receptet. Det ger rätt till en rabatterad aktivitet en gång i veckan under tre månader. Det kan förnyas för en ny tre månaders period.

Boken FYSS är grunden för ordination av fysiska aktiviteter. Det är en bok som innehåller beskrivningar av en mängd sjukdomstillstånd och rekommenderade aktiviteter. Dans rekommenderas för många sjukdomstillstånd. Till exempel när det gäller artros, klimakteriebesvär, hjärtrytmrubbningar, diabetes och benskörhet.

Det finns många vetenskapliga studier som visar att dansen har goda effekter.

Dans är väletablerat inom psykiatrin. Man arbeter med medvetandegörande dans. Dans har också visat ge goda effekter vi andra psykiska besvär, exempelvis stress. Rörelse till musik är välgörande.

När du rör dig frigörs endorfiner, man glömmer den egna kroppen och stimuleras psykiskt. De flesta tycker det är roligt även om man kan vara lite blyg i början. Man tappar lite självkontroll, bryr sig inte om att vara snygg eller perfekt och det kan behövas i vårt samhälle.

Musik gör att man orkar lite mer än annars. Det är därför dans ofta lyfts upp som en bra aktivitet för att hålla sig i form. All träning går ju ut på att gå lite över sina gränser och det blir lättare när man rör sig till musik.

Och rörelsen lönar sig. Dans ökar blodgenomströmningen, bentäthet och är bra för konditionen visar studier.

Finns det då något läge då man inte ska dansa? Ja,, alkolhol och dans är ju en vanlig kombination, men inte alltid så lyckad. Det är lätt att trampa fel om man har fått några glas i sig. Det gäller särskilt dem som redan har dåliga knän. Annars verkar dans vara en bra rörelseform för de flesta.

Tyvärr är det få som nappar. Det beror väl på att de som rekommenderas fysisk aktivitet ofta är personer som har varit inaktiva i hela livet. Då är det svårt att ändra livsstil.

Välkommen till Crazy Flutters och dans med oss!

Ta hand om dina fötter

Foten har 26 ben, som hålls samman av ledkapslar, ledband, senor och muskler.

Fotens konstruktion liknar en bro och det är brospannet som gör att vi över huvud taget kan röra på fötterna. Förutom att gå och stå, ska ju foten också kunna utföra en mängd andra små och stora rörelser.

Benen, musklerna samt ligamenten i foten formar de två fotvalven. Valven liknar stötdämpare och hjälper oss att hålla balansen. Mellanfotsvalvet, som är det vi allmänt menar när vi säger ”valv”, utgörs av fotens långa ben. Förfotsvalvet består av små ben som hänger upp tårna. Det är detta valv som blir nedtrampat eller ansträngt, vilket oftast beror på en svag fot. Men svaga valv kan tränas upp, särskilt om man börjar i unga år. I avslappnat skick ska foten vara tämligen rak. Om förfotsvalvet är kollapsat börjar tårna peka uppåt som ett ”V” och då får vi problem, bl.a. med besvärliga förhårdnader på trampdynan.

En person som väger 70 kg och går 12 km/dag, genererar ett tryck på 700 ton i varje fot! Detta tryck känns inte av på gr. av fotens perfekta struktur. Just för att en stor summa av små ben skapar tre arks som möjliggör stötabsorbering och hållning. Dessa arks hålls av ett system som består av muskler, ligament och senor.

Sammanlagt så finns det: 33 leder, 107 ligament (ledband) och 19 muskler. Ligament och Senor Ligament är den hårda men flexibla vävnaden som fäster benen och håller ihop dem vid en rörlig led. Ligament återhåller benens rörelser vid en led och förhindrar benen att gå ur led. Senor fäster musklerna. Båda strukturerna (ligament och senor) är uppbyggda av små fibrer av collagen. Collagenfibrerna är ihoppackade och bildar ett repliknande struktur. Ligament och senor finns i många olika storlekar. Tjockare ligament och senor är starkare.

Hej Fötter! "Ta hand om dina fötter" läser man ofta i stora rubriker. Samtdigt betraktas fotvård ofta som en behandlingsform för människor på ålderns höst. Men att ta hand om fötterna är viktigt hela året och hela livet! Här kommer goda vardagsråd för glada fötter!

feety

 • Anpassa skorna efter dina fötter - inte tvärtom.
 • Anpassa skor efter aktivitet och väder.
 • Gå barfota oftast möjligt.
 • Se till att hålla huden hel och fri från sprickor.
 • Åtgärda vårtor, svamp och liknande.
 • Var nyfiken på vad som orsakar dina förhårdnader.
 • Känns naglarna konstiga när de växer fram, sök hjälp.
 • Motverka svullna ben genom att använda stödstrumpor.
 • Gör fotgymnastik varje dag.
 • Smörj fötterna regelbundet med fotkräm / olja.
 • Investera i fötterna.

En person som väger 70 kg och som går 12 km per dag genererar under dagens lopp ett tryck på sammanlagt 700 ton i varje fot - det motsvarar 15 fullastade långtradare! Här kommer lite tips hur du tar hand om dina fötter!

fot-26911Sitt på en stol med fötterna i luften, knip och spreta med tårna, gör cirkulära rörelser i fotleden medurs och moturs. För tårna mot dig och sedan mot golvet. En rörlig och mjuk fot blir starkare och spänstigare.

Balansera genom att stå på ett ben. Gör tåhävningar, stå och gå på dina tår, gå på hälarna, gå på insidan och utsidan av foten. En muskulärt stark fot håller lättare ihop din valvkonstruktion och återhämtar sig fortare.

Fotmassage ökar inte bara cirkulationen utan hjälper även musklerna att kunna arbeta hårdare och att inte bli lika trötta. Passa på att använda olja eller en fet kräm när du masserar så får du den viktiga insmörjningen samtidigt!

Artiklar om dans som friskvård

Dans = Friskvård för kropp och själ

Samhället har nog aldrig varit i större behov av dans än nu. Dansen visar sig fungera som en motvikt till den stress som prestationssamhället skapar. Kunskapen om hjärnans plasticitet har bidragit till det ökade intresset för dans, både inom vården och inom skolväsendet. Bland alla krav på prestation är det viktigt med tid och rum för kravlös, lustfyld aktivitet. Kanske är vi, med kulturhälsoforskningens hjälp, på väg mot ett samhälle där dansen åter får en naturlig plats i vardagen.

DANS

Att dansa ger många positiva hälsoaspekter t ex:

Hjärngymnastik - mental träning, vi lyssnar och tränar in nya varierande rörelsemönster. Detta ger oss en bättra koncentrationsförmåga.

Vi aktivierar flera muskelgrupper än vid vårt vanliga arbete.

Vi får bättre balans genom dansträning.

Vi förebygger benskörhet genom dansen som stärker benstommen.

Vi får en bättre hållning genom stärkta muskler.

Vi får bättre kondition, orkar mer och håller oss friska.

Vi får ta del av en glädje och gemenskap med andra dansare.

Det är avdragsgillt för arbetsgivare.

Crazy Flutters erbjuder dans som en riktigt bra friskvårdsaktivitet. Att dansa ger motion samtidigt som du har otroligt roligt tillsammans med andra dansvänner.